ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 2354
Περιεχόμενο : 686
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 440471
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕκτύπωσηE-mail

Γιορταστικές εκδηλώσεις στη Μεσσηνία.

Γενικά - Διάφορα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Την Κυριακή του Πάσχα στις 8 μ.μ. στο γήπεδο των Σφαγείων θα αναβιώσει -μετά από ένα χρόνο διακοπής- το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Φέτος θα λάβουν μέρος 7 μπουλούκια, καθένα από τα οποία θα αποτελείται από 10 -15 άτομα και θα ρίξουν από 100 - 130 σαΐτες.
- Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου θα γίνει και φέτος στη Μεσσήνη με τη στήριξη του δήμου. Τα μπουλούκια θα κάνουν τον σαϊτοπόλεμο στις 7 το απόγευμα στα «Μπεζεστένια».


Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογά τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.
Οι συμμετέχοντες -αρκετοί από αυτούς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές- οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.
- Αναβίωση του εθίμου της Αποκερασιάς στο Βασιλίτσι του Δήμου Πύλου - Νέστορος με κεράσματα και γλέντι στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου στις 5 το απόγευμα.
- Το κάψιμο του Ιούδα στην πλατεία της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μάραθο στις 6.30 το απόγευμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Ιππικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα του Πάσχα στο Πλατύ. Οι ιππικοί αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο για το Πλατύ αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιαφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση. Η παράδοση μας λέει ακόμα ότι με την ευκαιρία του εορτασμού, συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν απόψεις και γνώμες για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα.
- Εκδηλώσεις στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Μεταξάδα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Μετά τη λειτουργία, θα γίνουν ιπποδρομίες και θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με προσφορά φαγητών.
- Τα μπουλούκια των σαϊτολόγων της Εύας θα ρίξουν τις δικές τους σαΐτες την Δευτέρα του Πάσχα στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο της  Τοπικής Κοινότητας Εύας, όπου θα γίνει και το κάψιμο του Ιούδα.  
- Τα "Λελώνια" (ιππικοί αγώνες) στις 11 το πρωί στον Αγιο Γεώργιο Φιλιατρών.
- Τα "Τριφύλια" στο Σιδηρόκαστρο στις 11 το πρωί, με αβγουλοδρομίες, σακοδρομίες κ.ά.