ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 409
Περιεχόμενο : 675
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 310393
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕκτύπωσηE-mail

Η ελιά και το ελαιόλαδο ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Σύλλογος - Σύλλογος

 


Με την υιοθέτηση αειφόρων αγρονομικών πρακτικών, από την εκπομπή στην

 

ατμόσφαιρα 1.5 κ. διοξειδίου του άνθρακα για κάθε φιάλη ελαιόλαδου

θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα θετικό ισοζύγιο της τάξης των 10 κ. διοξειδίου του άνθρακα.

Η ελιά είναι η απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ΕΕ μέσω του οργανισμού COP22 που ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές,

συγκεντρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου στο Μαρακές, σε μια προσπάθεια

αναζήτησης δράσεων για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επίσης, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας συνέβαλε στο διάλογο, με ένα συνέδριο

που απέδειξε πως η ελιά και το ελαιόλαδο θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση

ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Με την ιδιότητα του ειδικού κλήθηκαν συνεργάτες του Πανεπιστημίου της Basilicata,

ο ισπανικός οργανισμός έρευνας και τεχνολογίας στους τομείς των τροφίμων

και της γεωργίας IRTA και η συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με τις εκπομπές του CO2.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποδείχτηκε πως η ελιά έχει την ικανότητα να σταθεροποιεί

με τρόπο αρκετά αποτελεσματικό το CO2 στην ατμόσφαιρα, με θετικό αποτέλεσμα ενάντια

στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι ελιές, όπως και άλλες δεντροκαλλιέργειες,

είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, πολύ περισσότερο

από ετήσιες ποώδεις καλλιέργειες. Επιπλέον, η ελιά μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη

και σε περιοχές ημιάνυδρες, με βροχοπτώσεις χαμηλότερες ακόμη και από 450 χιλιοστά ετησίως,

εμπλουτίζοντας έτσι τα αποθέματα άνθρακα, πέρα από τις δασικές περιοχές.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη διεθνώς αναγνωρισμένες προδιαγραφές περιβαλλοντικής ανταπόκρισης,

αλλά η επιστημονική βιβλιογραφία είναι πλούσια σε παραδείγματα σχετικά

με την αειφορία της ελιάς και του λαδιού.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, αν η παραγωγή

ενός λίτρου ελαιολάδου επιφέρει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα 1,5 κ. διοξειδίου του άνθρακα,

η υιοθέτηση σημαντικών αγρονομικών πρακτικών επιτρέπει στον ελαιώνα να δεσμεύσει

περίπου 11,5 κ. διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος. Το συνολικό ισοζύγιο, για τη δική μας φιάλη ελαιολάδου,

γίνεται έτσι υπερβολικά θετικό, με 10 κ. δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας στο μέλλον θα μιλάμε ολοένα και συχνότερα

για τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της ελιάς, ιδιαίτερα ενάντια στην κλιματική αλλαγή,

τόσο για να γίνει συναίσθηση στην κοινή γνώμη πως η ελαιοκομία μπορεί να γίνει μέρος της λύσης του.

Επομένως, από δω και στο εξής το μότο «το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία» θα ήταν χρήσιμο

να αλλάξει: «το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία και το περιβάλλον».