ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 400
Περιεχόμενο : 673
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 305511
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕκτύπωσηE-mail

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Γενικά - Διάφορα

 

 

 

 

 

 

Λάγανον -δηλαδή λαζάνια- ζυμαρικά.

λάγανον [λα], τό, λεπτόν κα ερ πλακούντιον ξ λεύρου κα λαίου,( Μάτρων παρθην. 656F)- ποκορ. λαγάνιον, τό.

Ζυμαρικά, μια αγαπημένη λέξη για μικρούς και μεγάλους. Μια λέξη που συνδέεται με την διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μια λέξη που είναι συνώνυμη με την νοστιμιά και την γεύση. Μια λέξη που έχει μύθους, θρύλους και ιστορία που αρχίζει από τα πανάρχαια χρόνια. Η ιστορία των ζυμαρικών ανάγεται στα πολύ παλιά χρόνια

Ο ευρύτατα διαδεδομένος θρύλος ότι τα μακαρόνια έφερε στην Ιταλία ο Μάρκο Πόλο με την επιστροφή του από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα απορρίπτεται πλέον από τους μελετητές. Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια. Το γεγονός πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και από τον περίφημο καλοφαγά Απίκιο, ο οποίος στην πρώτη ίσως συμπληρωμένη μαγειρική στην ιστορία περιγράφει αυτοκρατορικά γεύματα με “laganum”.