ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 6561
Περιεχόμενο : 688
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 585909
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕκτύπωσηE-mail

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

Γενικά - Σαν σήμερα

1800 Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια καταπνίγεται ύστερα από προδοσία η προετοιμαζόμενη εξέγερση σκλάβων. Ο επικεφαλής Γκάμπριελ Πόσερ συλλαμβάνεται. Θα απαγχονιστεί με 25 συνεργάτες του.

1821 Στη συνέλευση της Κούκουτα ψηφίζεται το Σύνταγμα της Μεγάλης Κολομβίας, που κατάρτισε ο Μπολιβάρ. Το ενιαίο κράτος συγκροτείται κατά το διοικητικό πρότυπο των ΗΠΑ. Περιλαμβάνει Κολομβία, Βενεζουέλα και Ισημερινό.

1832 Στη Διάσκεψη του Λονδίνου καθορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.

1894 Στο θέατρο «Παράδεισος» της Αθήνας παρουσιάζεται το «Λίγο απ' όλα» του Μίκιου Λάμπρου. Γεννιέται η ελληνική επιθεώρηση. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Λάμπρου Αστέρη. Η μουσική του Ιωσήφ Καίσαρη. Την παράσταση ανεβάζει ο θίασος του Δημήτρη Κοτοπούλη, πατέρα της Μαρίκας.

1914 Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μάχη του Τένενμπεργκ. Οι Γερμανοί, υπό τον στρατηγό Πολ Χίντεμπουργκ, καταστρέφουν ολοκληρωτικά τη ρωσική 2η Στρατιά.

1918 Στη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Λένιν πέφτει θύμα δολοφονικής απόπειρας. Δράστιδα είναι η 35χρονη Φάνια Καπλάν, μέλος του κόμματος των Εσέρων. Ο Σοβιετικός ηγέτης τραυματίζεται με δύο σφαίρες. Η υγεία του κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Εξι χρόνια μετά αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια θα τον οδηγήσουν στον θάνατο.

1935 Στο ορυχείο Ντουμπάζ της ΕΣΣΔ ο Αλεξέι Σταχάνοφ, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους, εξορύσσει 102 τόνους άνθρακα μέσα σε 6 ώρες εργασίας. Καταρρίπτει τη μέση ημερήσια νόρμα, που ανερχόταν σε 7 τόνους.

1944 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι εισέρχονται στο Παρίσι.

1995 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοινώνει την έναρξη των βομβαρδισμών στη Σερβία.

2003 Στη Θάλασσα του Μπάρεντς, τρία χρόνια μετά την τραγωδία του Κουρσκ, άλλο ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίστηκε με πλήρωμα 10 ανδρών. Ενας σώθηκε.