ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη : 6566
Περιεχόμενο : 688
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 597854
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕκτύπωσηE-mail

Εαρινή Ισημερία

Γενικά - Διάφορα

Στις 21 Μαρτίου έχουμε εαρινή ισημερία. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες.

 Έρχεται η άνοιξη, η ωραιότερη εποχή του χρόνου! Η αλλαγή των εποχών καθορίζεται από τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Ανάλογα με το έτος η πρώτη μέρα της άνοιξης ποικίλει ανάμεσα στις 19, σπανιότερα, στις 20 και 21 Μαρτίου.

Η έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου καθορίζεται από τις ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή), ενώ του καλοκαιριού και του χειμώνα από τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό). Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χωροχρόνο που εξαρτώνται από τη θέση της Γης κατά την ετήσια περιφορά της γύρω από τον Ήλιο.

Στις ισημερίες η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια, ενώ το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό. Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα, η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες, τότε μόνο κατά τη στιγμή της ισημερίας η μέρα και η νύχτα θα ήταν ακριβώς ίσες και θα διαρκούσαν 12 ώρες η κάθε μια.

Η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών δημιουργείται από την κλίση 23,5 μοιρών του άξονα της Γης -γύρω από τον οποίο κάνει μια πλήρη περιστροφή μέσα σε περίπου 24 ώρες- σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της γύρω από τον ήλιο σε διάστημα περίπου 365,24 ημερών.

 Μετά την εαρινή ισημερία, και την «ισοφάριση» μέρας-νύχτας, η μέρα συνεχίζει με επιβραδυνόμενο πλέον ρυθμό να μεγαλώνει, ώσπου φτάνει στη μέγιστη διάρκειά της στο θερινό ηλιοστάσιο και στη συνέχεια αρχίζει σιγά-σιγά να μικραίνει.

Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί για το Βόρειο Πόλο την έναρξη μιας εξάμηνης περιόδου συνεχόμενης μέρας και για το Νότιο Πόλο αντίστοιχα συνεχόμενης νύχτας.